Λίγες σκέψεις για τη διαχείριση


Λίγες σκέψης για τη διαχείριση

Η διαχείριση της πολυκατοικίας και τη ζωή μας μέσα σε αυτή

Λίγες σκέψεις για τη διαχείριση της πολυκατοικίας και τη ζωή των συνανθρώπων μας μέσα σε αυτή.

Σκέψεις που πηγάζουν μέσα από βαθιά εμπειρία και πλούσια δραστηριότητα. Σκέψεις που γεννήθηκαν μέσα από την καθημερινή μας ενασχόληση με το κτίριο και τις ανάγκες του. Σκέψεις που καθορίστηκαν μέσα από τη συνεχή συναναστροφή μας με ανθρώπους που κατοικούν σε οικοδομές με κύριο χαρακτηριστικό την συνιδιοκτησία.


Χαρακτηριστικό γνώρισμα της συνιδιοκτησίας

Η πολυκατοικία διέπεται από τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας η οποία καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της και τις σχέσεις μεταξύ των συνιδιοκτητών.

Οι περισσότεροι διαστρεβλώνουν τη σύσταση και τα λεγόμενά της σύμφωνα με τα ατομικά συμφέροντα και τις ατομικές επιθυμίες. Συνήθως, ξεχνούν ότι συγκατοικούν νομίζοντας ότι το κτίριο είναι δικό τους λειτουργώντας σαν σε μονοκατοικία.
Αυτά στο χωριό σου παλιοχωριάτη

Ο οικοπεδούχος είναι κυρίαρχος

Ο οικοπεδούχος νοιώθει ακόμη ιδιοκτήτης όλων των ιδιοκτησιών παρότι έδωσε το οικόπεδό του αντιπαροχή σε εργολάβο ο οποίος έκτισε οικοδομή με ανεξάρτητες ιδιοκτησίες και τελικώς τις πούλησε.

Η υπερβολική αγάπη για τον χώρο του (οικόπεδο) που ίσως κληρονόμησε από τους προγόνους του του δίνει την αίσθηση ότι ακόμη είναι δικό του.
Αυτά στο σπίτι σου όχι εδώ

Τι με νοιάζει εμένα για τις οφειλές

Οι συνιδιοκτήτες αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει είναι να έχουν όλες τις ανέσεις τους (ΔΕΗ, Ανελκυστήρα, καθαριότητα κ.α) στην πολυκατοικία ακόμη και όταν έχουν γνώση ότι υπάρχουν κάποιοι γείτονές τους που οφείλουν τα κοινόχρηστά τους.

Αδιαφορούν για το πρόβλημα που δημιουργείται με την αιτιολογία
Εγώ πληρώνω…
Έχουν όμως γνώση ότι για να εξοφληθούν όλες οι οφειλές του κτιρίου είναι αναγκαίο να πληρώνουν όλοι.

Τι με νοιάζει εμένα εσύ είναι διαχειριστής

Γίνε εσύ, κύριε, διαχειριστής

Κάποιοι εκ των συνιδιοκτητών αντιμετωπίζουν το γραφείο διαχείρισης σαν έναν επαγγελματία που είναι υποχρεωμένος να πληρώσει όλα τα έξοδα της πολυκατοικίας.


Ακόμη και όταν δεν εισπράττει όλα τα κοινόχρηστα γιατί κάποιοι αδυνατούν.
…γίνε εσύ διαχειριστής
…βάλε τον εαυτό σου στη θέση του διαχειριστή. Τι θα έκανες;
Ερωτήματα που δεν θα απαντηθούν ποτέ γιατί έτσι βολεύει.

Αύξηση Αποθεματικού

Η λύση της σταδιακής μηνιαίως αύξησης του αποθεματικού δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα σήμερα που κάποιοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα κοινόχρηστα.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται το ατομικό αποθεματικό που μελλοντικά ίσως επιστραφεί σε αυτούς που το έδωσαν και δεν εξοφλούνται οφειλές άλλων.

Όχι εγώ δεν πληρώνω τις οφειλές του άλλου

Εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του κτιρίου

Το συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από τις Λίγες Σκέψης για τη Διαχείριση είναι ότι βασικό συστατικό της εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας του κτιρίου είναι ο παραμερισμός του ατομικού εγωισμού και η επικράτηση της πηγαίας λογικής